Opinió 23/05/2016

'Off shore', 'on shore' i Adam Smith

Em sembla normal que una empresa o una persona física cerqui la forma d'optimitzar el pagament dels seus impostos. Lògic, no?

i
Francesc Robert
2 min

Ara sembla que descobrim que existeixen unes societats que es diuen 'off-shore', una empresa deslocalitzada o que actua fora de la seva jurisdicció. Com si descobríssim la sopa d'all! Ja veus! I què? Com si l'optimització fiscal fos pecaminosa. Em sembla normal que una empresa o una persona física cerqui la forma d'optimitzar el pagament dels seus impostos. Lògic, no? I si per fer això ha d'utilitzar un circuit legal que el porti a tenir alguna de les societats anomenades 'off shore', doncs allà ell, ja sabrà aquesta persona si li surt més a compte això o actuar exclusivament amb una societat 'on shore' (és a dir només amb societats al territori on actua), finalment utilitzar un circuit d'aquest tipus no té per què tenir res d'il·legal.

I quan algú (societat o persona física) utilitza l'estructura, fa moure uns diners que finalment mai estan quiets; estan sempre invertits, i ho estan en fons d'inversió, en societats cotitzades, el que suposa que van a empreses, a l'economia real, a generar llocs de treball i increment de la riquesa, o no? Sí, busquen l'optimització fiscal i en conseqüència paguen menys impostos però d'altra banda l'incentiu de pagar menys impostos fa que aquests diners es moguin i s'inverteixin en la generació de riquesa, en la creació d'empreses, en nous projectes, perquè els diners mai estan parats, mirant les musaranyes.

Moltes de les grans corporacions americanes tenen la seva seu, si més no jurídica, a l'estat de Delawere, que és l'estat amb la tributació més baixa dels Estats Units, i què? Doncs perfecte, han cercat optimitzar la seva tributació, fet que els ha permès estalviar uns diners, que a la vegada no s'han estat quiets i han entrat en el circuit de la inversió i la generació de riquesa. Doncs collonut, l'incentiu de la tributació baixa ha fet que hi hagi una liquiditat als mercats financers que ha anat a empreses cotitzades i a projectes.

Un incentiu de què ja parlava fa més de 200 anys Adam Smith, i que sembla que qüestionem contínuament, si estem on estem és gràcies al lliure mercat, i els incentius fiscals són un dels incentius del lliure mercat. Vol dir això que no cal pagar impostos? No! Cal pagar els que garanteixin una mínima estructura d'estat, i si l'estat té impostos desincentivadors doncs és normal que es busquin estructures legals alternatives (sempre legals!). Important: No confondre el lliure mercat, les societats 'off shore' o els incentius fiscals amb delinqüència organitzada o terrorisme!

stats