Política 19/05/2017

Andorra signa el protocol addicional al Conveni per a la prevenció del terrorisme

Saboya participa a Nicòsia en l'acte de signatura que es fa en el marc de la 127a sessió del comitè de ministres del Consell d'Europa

Ana
2 min
Foto de família. / GOVERN D'ANDORRA

Andorra la VellaAndorra ha signat aquest divendres el protocol addicional d'adhesió al Conveni per a la prevenció del terrorisme. El ministre d'Afers Exteriors, Gilbert Saboya, ha participat en l'acte de signatura que s'ha dut a terme en el marc de la 127a sessió del comitè de ministres del Consell d'Europa que se celebra a Nicòsia (Xipre). Amb Andorra ja són 31 els països signataris.

Aquest nou instrument, adoptat pel Consell d'Europa l'octubre del 2015, té per objectius la prevenció del terrorisme des de diferents fronts: d'una banda, amb la qualificació d'infraccions penals de certs actes que tendeixen a la comissió d'infraccions terroristes com la provocació pública, el reclutament i l'entrenament per al terrorisme; i de l'altra, amb l'enfortiment de la cooperació, nacional i internacional, per a la prevenció del terrorisme.

En la seva intervenció davant la sessió del comitè de ministres del Consell d'Europa, Gilbert Saboya ha recordat el ferm compromís d'Andorra a favor dels valors del Consell d'Europa, i en la contribució constructiva "per fer front als populismes emergents que amenacen les democràcies"; "un compromís que queda palès -segons ha manifestat el ministre d'Afers Exteriors- amb la signatura, avui, del protocol addicional al Conveni per a la prevenció del terrorisme". El ministre, també ha celebrat la redacció final del Conveni de Nicòsia per a la protecció de béns culturals, i ha manifestat que la preservació del patrimoni és essencial per salvaguardar el testimoniatge de la identitat nacional.

Saboya ha posat en relleu que Andorra ha contribuït activament al debat relatiu al pla d'acció per a la protecció dels infants refugiats i migrants a Europa. En aquest sentit, ha anunciat que el Principat destinarà una part de la contribució voluntària anual que fa al Consell d'Europa al pla d'acció que està impulsant el secretari general d'aquesta institució, Thorbjørn Jagland.

Durant la seva estada a Xipre, Gilbert Saboya també ha mantingut diverses reunions bilaterals. Amb els homòlegs de Suïssa, Mònaco i San Marino s'han abordat les negociacions per a l'acord d'associació amb la UE. Amb Grècia i Lituània s'ha tractat les llistes de països amb baixa fiscalitat.

stats