Política 15/06/2017

Batalla impulsa la regulació de l’atenció sanitària als fronterers

El parlament català aprova la llei que permetrà l'accés al sistema públic de salut als ciutadans que acreditin l'empadronament en algun municipi de Catalunya

ARA Andorra
2 min
Toni Martí i Albert Batalla. / ARXIU ANA

Andorra la VellaTots els treballadors fronterers d’Andorra residents a l’Alt Urgell tindran dret a l’assistència sanitària a càrrec dels fons del Servei Català de la Salut. El parlament de Catalunya ha donat aquest dijous llum verda a Llei d’universalització de l’assistència sanitària que permetrà l’accés a la sanitat pública als ciutadans que acreditin l’empadronament en algun municipi de Catalunya.

El nou text inclou l’esmena plantejada pel diputat i alcalde de la Seu d’Urgell, Albert Batalla, en el sentit de reconèixer el dret assistencial "als treballadors residents a Catalunya que treballen fora de la Unió Europea i de l’Espai Econòmic Europeu". El projecte de llei ha comptat amb el suport de la totalitat de grups de la cambra exceptuant el PP, que hi ha votat en contra, i Cs, que s’ha abstingut.

Per al diputat alturgellenc, Albert Batalla, "el que ha passat avui al parlament és el punt final a una situació que portem denunciat des de fa molts anys, un greuge que afectava un grup molt important treballadors a Andorra residents a l’Alt Urgell, els quals no tenien reconeguda la seva condició de nous assegurats des del 2012, any en què el govern espanyol va promulgar el decret de mesures urgents per garantir la sostenibilitat del sistema de salut".

La nova regulació sobre les condicions d’assegurat i beneficiari per poder accedir a l’assistència sanitària a l’estat espanyol va provocar la suspensió la Llei catalana d’universalització i va deixar de reconèixer com a nous assegurats del CatSalut els treballadors fronterers residents a la Seu i comarca.

Amb la llei aprovada aquest dijous, les persones que no tenen la condició de beneficiàries del sistema nacional de salut de l'estat podran accedir novament a la sanitat pública si acrediten la residència a Catalunya.

stats