Política 27/03/2017

Liberals presenta 38 esmenes a la llei d'assegurances per adaptar-la a la realitat del sector

D'altra banda, han presentat 11 esmenes al projecte de llei de règim fiscal de les operacions de reorganització empresarial i s'oposen a que entri en vigor amb la publicació al Butlletí del Consell, segons consta al redactat

M.f.
2 min
El president suplent del grup parlamentari liberal, Jordi Gallardo i el conseller Carles Naudi, durant la roda de premsa / M.F.

Andorra la VellaEl grup parlamentari liberal ha presentat un total de 38 esmenes al projecte de llei d’ordenació i supervisió d’assegurances i reassegurances amb la voluntat de facilitar a les companyies la seva aplicació i que es tingui en compte la realitat actual. D’aquesta manera, tal com ha comentat el conseller general Carles Naudi d’Areny Plandolit, s’ha afegit una disposició perquè el termini que es doni a les companyies per adequar-se a la llei sigui de 10 anys i s’ha eliminat l’article que feia referència a la reciprocitat, entre d’altres.

D’aquesta manera, des de liberals consideren que aquesta llei s’ha fet massa a “imatge i semblança del que pot passar a altres jurisdiccions” i per aquest motiu s’ha tingut en compte, a l’hora de preparar les esmenes, l’opinió del sector, de tal manera que es pugui realment adequar a la realitat. Així, un dels aspectes que s’inclouen és que no calgui una autorització administrativa per a les entitats reasseguradores ja que avui en dia no és necessari. També s’elimina la reciprocitat, ja que es considera que, si no, les companyies de fora podrien acabar “escombrant” les del país, segons Naudi. També es vol evitar que les asseguradores hagin de tenir estructures separades per cadascun dels rams amb què treballen, i en aquest sentit afegeixen que la normativa europea parla de gestió comptable separada, no d’estructures separades i, per tant es considera que no s’ha d’incloure aquest aspecte ja que això “perjudicaria el sector”. I pel que fa al termini per a l’adaptació al text, ho han fixat en 10 anys, conscients que en el període d’esmenes se'n pot acordar un altre, però consideren que el que està fixat al projecte de llei, que marca l’1 de gener del 2018, és insuficient perquè es pugui complir amb “solvència”.

D’altra banda, el grup parlamentari liberal ha presentat 11 esmenes al projecte de llei de règim fiscal de les operacions de reorganització empresarial bàsicament de caràcter tècnic, tal com ha posat en relleu el president suplent del grup parlamentari liberal, Jordi Gallardo, que ha afegit que comparteixen la llei ja que ha de suposar que “els impostos no siguin un fre a l’activitat econòmica” si bé a través de les esmenes han intentat “millorar” el redactat. Així, en principi es fixa una disposició addicional en què s’inclouen les especificitats andorranes i es deixa “millor endreçat el text”. El que no comparteixen, però, és que s’aprofiti la llei per fer modificacions a l’impost de societats i en aquest sentit s’oposen a les amortitzacions dels negocis a partir del 2011 ja que creuen que es trenca el principi de no retroactivitat de les lleis. Des de Liberals també s’han mostrat sorpresos perquè el text digui que entrarà en vigor després de la seva publicació al Butlletí del Consell General i recorden que aquest no és el procés habitual. Així, destaquen que aquesta entrada en vigor haurà de ser quan hi hagi la ratificació dels coprínceps i es publiqui al Butlletí Oficial del Principat d’Andorra. D’aquesta manera remarquen que si es volia que aquest text estigués en vigor “abans” s’hauria d’haver tramitat d’urgència.

stats