Política 19/06/2017

Marsol, ferma en el rebuig a la proposta sobre les transferències

La cònsol major d'Andorra la Vella confia que "el Consell General, que és qui ha de votar la llei, entengui la nostra postura i la valori"

Ana
2 min
Conxita Marsol ha comparegut aquest dilluns davant els mitjans de comunicació. /  C. G. (ANA)

Andorra la VellaLa cònsol major d'Andorra la Vella, Conxita Marsol, ha volgut comparèixer aquest dilluns al migdia davant els mitjans de comunicació per deixar clar que mantenen la postura inicial (la que ja defensaven durant la campanya electoral) pel que fa als criteris per decidir les transferències que reben els comuns. La proposta que ha fet al Govern no els satisfà, perquè consideren "que s'hauria de valorar més el criteri de la població i menys el del territori", tenint en compte que "és la primera la que té més necessitats", ha defensat Marsol. La cònsol, que ha reconegut que el seu posicionament s'aproxima més al del Partit Socialdemòcrata, confia que "el Consell General, que és qui ha de votar la llei, entengui la nostra postura i la valori".

Ja a la campanya electoral ho defensaven, així ho van transmetre al Govern i als comuns a les primeres reunions, i s'han mantingut en la mateixa postura quan han entrat els grups parlamentaris. El comú d'Andorra la Vella "no està d'acord amb la manera com es tracten les transferències", segons la cònsol major Conxita Marsol. En un marc de negociacions on es volen reformular els criteris per definir les quanties que corresponen a cada comú, la corporació de la capital considera que "es perd una oportunitat històrica" de fer-ho més d'acord amb la realitat. "S'hauria de valorar més el criteri de la població i menys el del territori", ha manifestat amb rotunditat la cònsol major Conxita Marsol, perquè "la població té més necessitats que el territori".

La cònsol ha reivindicat de nou la capitalitat recordant que ofereixen molts serveis de caràcter nacional. Per tot plegat, mantenen el seu rebuig a la proposta feta des del Govern. "Tampoc demanem ara tot per a la població i res per al territori, però sí un millor equilibri", ha plantejat. Marsol ha assegurat que seguirà reivindicant aquesta postura a les negociacions a tres bandes (ha dit que la de la setmana vinent pot ser "clau"), però també ha exposat que finalment és el Consell General qui "ha de votar la llei". "Esperem que entengui la postura d'Andorra la Vella i la valori", ha manifestat.

Precisament, la proposta d'Andorra la Vella estaria més en consonància amb la que ha presentat el Partit Socialdemòcrata, en relació a la consideració sobre la població. Així ho ha reconegut la mateixa Marsol, tot i recordar que aquesta ha estat la seva postura des de l'inici. En les taules de negociacions, la postura de la capital "és minoritària" i "pocs" s'han acostat a defensar el que es reclama des d'Andorra la Vella, ha reconegut. "Però no es tracta de rebre més o menys, perquè ho rep tot el país", ha plantejat, afegint que "entenc que tots defensem el que ens pugui correspondre". I el que defensa Andorra la Vella és "més diners pel fet de tenir més població".

A més, "sempre hi pot haver disposicions transitòries" a la llei per si, més endavant, "les necessitats varien", també a la capital. Marsol ha lamentat que la proposta que fa el Govern "ens perjudica" perquè, per exemple, "som els que ingressem més en concepte d'impostos". Els ciutadans d'Andorra la Vella "paguen molt i això encara és un perjudici", ha considerat.

stats