Política 27/03/2017

Sans i Marsenyach demanen per la incompatibilitat dels càrrecs electes

Volen saber si des de la Junta de Govern s'ha pensat en la possibilitat de reglamentar sobre les incompatibilitats

ARA Andorra
2 min
Els consellers del Partit Socialdemòcrata + Independents Joan Sans i Pere Marsenyach / M.F. (ANA)

Andorra la VellaEls consellers del Partit Socialdemòcrata+Independents (PS+I) a la minoria del Comú d’Encamp, Joan Sans i Pere Marsenyach, han tramitat dues preguntes perquè la majoria les respongui durant la sessió que està prevista per dijous vinent. En primer terme, volen saber si des de la Junta de Govern es pensa en la possibilitat de reglamentar les incompatibilitats dels càrrecs electes, i especialment les dels cònsols, "vista la polèmica viscuda" la setmana passada després que el cònsol major, Jordi Torres Arauz, "fos fotografiat treballant per la seva empresa de topografia en horari laboral". En segon lloc, els dos representants de la formació també demanen per què l’acord tancat amb el Govern per a la reforma del marc competencial i de les transferències que ara s’està treballant amb els grups parlamentaris, no s’ha portat prèviament a debat al ple del Comú.

En l’escrit de la primera de les preguntes, els dos consellers comunals de PS+I recorden “la reprovació” feta pel grup Liberals+Independents “pel fet que el cònsol major es dediqui a activitats particulars en horari laboral i amb tota la seguretat remunerades”. També posen en relleu “les declaracions en forma de resposta” de Torres Arauz, “en què remarca que ‘es poden compaginar perfectament’ la feina del Comú i la de la seva empresa”. Davant d’aquests dos fets, Marsenyach i Sans demanen si “s’ha plantejat la Junta de Govern la possibilitat de definir la dedicació i les incompatibilitats per evitar que es generin situacions de les mateixes característiques”.

Sans ha explicat que demanen "la possibilitat de definir-ho per evitar aquestes polèmiques”. A la vegada, s’ha mostrat “convençut” que “és important clarificar aquesta situació".

En la segona de les preguntes, Sans i Marsenyach recorden que “el 8 de març van convocar els consellers dels dos grups de la minoria" per informar-los "del treball que havien dut a terme amb el Govern” per avançar en la reforma del marc competencial i de transferències dels comuns. També s’indica que “posteriorment van celebrar una reunió tripartida, juntament amb els grups parlamentaris, per posar-los damunt la taula l’acord a què han arribat amb el Govern per modificar la Llei de competències i la de transferències”. Per això, es pregunta “per què el dit acord no s’ha sotmès a debat al Consell de Comú”.

Sobre aquesta qüestió, Sans ha volgut posar en relleu que es "ven com a institucional l’acord” entre comuns i Govern, fet que “no és real” perquè “el document que ara es debat entre els grups parlamentaris s’ha dut a terme únicament en reunió de cònsols i no s’ha sotmès a debat al Consell de Comú”. Al seu entendre, un pacte escrit d’aquesta importància “hauria d’haver sortit del ple de la corporació”.

stats