Política 15/06/2017

La fase 1 de la desviació de Sant Julià de Lòria es desenvoluparà aquesta legislatura

El que quedarà pendent és el túnel corresponent a la fase 2

Ana
2 min
Els consellers liberals Sílvia Bonet i Víctor Naudi / C.G. (ANA)

Andorra la VellaEl Govern té la voluntat de poder tirar endavant els treballs per a la fase 1 de la desviació de Sant Julià de Lòria aquesta legislatura. Així, el que quedaria pendent seria el túnel corresponent a la fase 2. El ministre d’Ordenament Territorial, Jordi Torres, ha remarcat que no hi ha canvis en aquest projecte de desviació respecte del pla sectorial i dels convenis signats amb els particulars i que únicament s’hi ha afegit un pont entre Francesc Cairat i el vial.

Corresponent a aquesta fase 1 (la que transcorre entre la rotonda de la carretera de Fontaneda i l’antic càmping Huguet) aquest mateix any ja hi ha prevista la construcció del punt rodó de Fontaneda i és previst que també es puguin impulsar els estudis per a la redacció de la resta de la fase. El que sembla complicat, segons Torres, és que es pugui executar aquesta legislatura la fase 2; és a dir, el túnel que quedaria per concloure tota la desviació, ja que ha recordat que les fases 3 i 4 (el túnel de la Tàpia i els accessos a Aixovall) ja estan conclosos. La voluntat és poder disposar de quatre carrils de baixada des de la Margineda a la duana, tal com ha recordat Torres, i ha defensat la utilitat d’aquesta infraestructura no només per als visitants sinó per als residents al país.

Aquesta ha estat la resposta del ministre a la pregunta del conseller de Socialdemocràcia i Progrés, Víctor Naudi, sobre si s’havien fet canvis respecte del projecte inicial. Naudi ha lamentat que amb la construcció d’una part del vial es faci “un pedaç” que no contribueixi a evitar les cues a Sant Julià de Lòria.

D’altra banda, la consellera independent Sílvia Bonet ha demanat sobre el sistema d’aproximació amb GPS a l’aeroport Andorra-La Seu d’Urgell per poder potenciar aquesta infraestructura. Torres li ha respost que es treballa amb les autoritats espanyoles en aquest sentit, tot i que ha destacat que pot ser un procés que es pugui allargar un any, tenint en compte que a Espanya aquesta tecnologia és pionera. També ha reiterat l’interès de companyies en poder operar des d’aquest aeroport. Els informes sobre aquest sistema poden estar enllestits aquest estiu i ha dit que tots els actors implicats “estan remant en el mateix sentit” i que per al Govern es tracta d’un tema important, tenint en compte que en la trobada entre el president del govern espanyol, Mariano Rajoy, i el cap de Govern, Toni Martí, va ser un dels dossiers que es van tractar.

D’altra banda, el ministre d’Educació i Ensenyament Superior, Eric Jover, ha remarcat que es treballa perquè els títols de català lliurats a Andorra tinguin un reconeixement a Catalunya, Illes Balears i València.

stats