Política 29/05/2017

El TS tomba el recurs de Miquel Alís contra l'acord entre Encamp i Saetde

El tribunal confirma la sentència de la Batllia, que va concloure que l'excònsol no estava legitimat per demanar la nul·litat de l'acord d'intencions

Ana
3 min
Vista del Pas de la Casa, on Saetde ha enderrocat un garatge i ha construit un telecabina, motiu del litigi. / D.R. (ANA)

Andorra la VellaEl Tribunal Superior ha tombat el recurs d'apel·lació presentat per l'excònsol major d'Encamp, Miquel Alís, juntament amb l'exconseller general Roc Rossell, en relació a la demanda contra l'acord d'intencions entre el comú d'Encamp i Saetde signat l'any 2015. Així, el tribunal confirma la sentència de la Batllia del març del 2016, on es determinava que Alís i Rossell no tenien un interès legítim per declarar la nul·litat de l'acord ni es justificava la possible afectació dels seus drets. Els demandants van acudir al TS assegurant que la infracció urbanística que va rebre Saetde per enderrocar sense llicència un garatge del Pas de la Casa emanava del pacte signat entre Saetde i el comú d'Encamp, però en la nova sentència, a la qual ha tingut accés l'ANA, el TS reitera que el conveni d'intencions "no atorga cap autorització o llicència" i, per tant, conclou que no és aplicable la Llei general d'ordenació del territori i urbanisme, on s'estableix que és publica l'acció per exigir el compliment de les disposicions urbanístiques i de l'edificació en general.

En la seva demanda inicial en primera instància, Miquel Alís i Roc Rossell consideraven que l'acord vulnerava la normativa i contenia un gran nombre d'afectacions urbanístiques, entre les quals l'enderroc d'un garatge del Pas de la Casa sense permís comunal. També s'oposaven a l'ampliació de la concessió de Saetde sense fer un concurs públic i sense respectar la vigència de 70 anys de la concessió actual, i criticaven que el cònsol major s'hagués atribuït competències que no li corresponien en negociar de forma il·legítima l'acord, sense sotmetre'l a la votació del consell del comú i sense exposició pública.

Després que la Batllia desestimés la demanda, van apel·lar al TS sostenint que tenien legitimitat suficient a través de l'article 143 de la Llei general d'ordenació del territori i urbanisme, i assegurant que la infracció urbanística que va rebre Saetde per enderrocar sense llicència un garatge del Pas de la Casa emanava del pacte signat entre Saetde i el comú d'Encamp.

El tribunal, però, assegura que "resulta clarament que aquest document (l'acord d'intencions) no atorga cap autorització o llicència", i que la prova és la sanció que va rebre Saetde, de manera que conclou que no és aplicable la Llei del sòl. Cal recordar que, posteriorment, un cop la societat va disposar de la llicència, va poder seguir endavant amb les obres.

El TS també assenyala que els recurrents no poden impugnar l'edicte pel qual el comú sotmetia a informació pública i donava la llicència a Saetde per fer l'enderroc i la construcció del telecabina, perquè no van fer al·legacions durant el període en què es va sotmetre a informació pública.

L'excònsol encampadà, Miquel Alís, ha manifestat en declaracions a l'ANA que estudiaran si poden presentar alguna acció legal més, ja que assegura que el TS només els ha desestimat la qüestió de la legitimitat, però consideren que "sobre el fons del problema sí que tenim raó".

De la seva banda, el cònsol actual, Jordi Torres, s'ha mostrat satisfet pel fet que el tribunal hagi sentenciat que en cap moment s'ha vulnerat la legalitat. De fet, Torres ha recordat que l'acord d'intencions no pressuposa l'adopció de cap compromís fins que no sigui formalitzat. El comú continua a l'espera de l'informe de Saetde que ha d'argumentar que els terrenys de Concòrdia estarien des de l'inici en la concessió, per poder acabar de negociar l'acord, tot i que Torres ha tornat a alertar que si la situació no es desencalla abans d'acabar l'any estarien disposats a tirar-lo enrere.

stats