Política 20/05/2017

Un congrés que ha "situat Andorra en el món"

Gallardo i Minoves destaquen la importància que s'hagi signat a Andorra el nou manifest liberal

M. F.
2 min
El president de la Liberal Internacional, Juli Minoves, durant la signatura del manifest liberal. / LIBERALS D'ANDORRA

Andorra la VellaEl congrés del 70è aniversari de la Liberal Internacional que ha acollit aquests dies Andorra ha finalitzat aquest dissabte amb l'aprovació del nou manifest liberal, que recull els reptes per al segle XXI i que arriba 70 anys després de l'anterior, que datava del 1947. D'aquesta manera, el president de la Internacional Liberal, Juli Minoves (que a més ha estat reelegit en el càrrec per a dos anys més) ha manifestat que la importància d'aquest congrés s'ha vist potenciada pel fet que s'hagi acordat aquest manifest i ara el nom d'Andorra serà present cada vegada que una formació vulgui actualitzar o adherir-se als principis liberals. "Els partits que vulguin incorporar-se" a la Liberal Internacional o "adoptar la ideologia" liberal ho hauran de fer sobre el manifest d'Andorra, ha remarcat el president de Liberals d'Andorra, Jordi Gallardo, que ha afegit que aquest congrés "ha situat Andorra en el món".

Gallardo ha destacat que per a Andorra haver acollit aquest congrés, amb la participació de 200 persones d'una vuitantena de països és un "fet històric" i tant ell com Minoves han remarcat el fet que això ha servit també perquè els representants de partits polítics liberals d'arreu del món hagin conegut Andorra.

Pel que fa al manifest aprovat aquest dissabte, i que el partit Liberals d'Andorra ratificarà aquest diumenge esdevenint el primer partit a escala mundial que ho farà, Minoves ha remarcat que "recull els principis liberals com la democràcia o els drets humans" i els actualitza, i incorpora aspectes com els drets de les dones, del col·lectiu LGBT i a més "posa èmfasi en l'educació, la salut i la igualtat d'oportunitats". A més, reflexiona sobre les noves tecnologies. Minoves ha remarcat la importància de la democràcia veritable enfront dels populismes i les falses democràcies on se celebren eleccions però no hi ha el desenvolupament real dels drets de les persones.

A l'últim el secretari general de la Liberal Internacional, Emil Kirjas, ha remarcat que la importància del nou manifest és doble, ja que d'una banda avalua la situació al voltant dels valors liberals i, de l'altra, reflexiona sobre els canvis que hi ha hagut, fent incidència en la cooperació internacional. El que ha destacat és que durant el congrés s'hagi constata que els problemes són comuns arreu i que els diferents representants comparteixen uns valors comuns.

stats