Política 25/05/2017

La dona d'Oriol Pujol reconeix que va tenir un compte a Andorra

Anna Vidal ha declarat durant una hora davant del jutge que investiga la fortuna familiar de la família

Efe
2 min
Ana Vidal, esposa d'Oriol Pujol. / EFE

MadridLa dona d'Oriol Pujol, Anna Vidal, ha reconegut aquest dijous a l'Audiència Nacional espanyola que va tenir un compte a Andorra amb el seu marit, si bé ha negat que fos cotitular d'una altra juntament amb el primogènit dels Pujol, Jordi, a la presó per aquests fets.

Vidal estava citada en qualitat d'investigada (imputada) arran que aparegués com a cotitular des del 20 de desembre del 2008 de dos comptes bancaris que tenien els germans Pujol a l'entitat andorrana Andbank.

Però la dona de l'exsecretari general de CiU ha dit que és "fals" que compartís cap compte amb el seu cunyat Jordi Pujol Júnior i ha justificat que si en tenia una amb Oriol era perquè feia el que el seu marit li aconsellava, segons han informat fonts jurídiques.

Vidal ha declarat durant aproximadament una hora davant del jutge de l'Audiència Nacional espanyola, José de la Mata, que investiga la fortuna familiar dels Pujol, que aquests atribueixen a una herència de l'avi Florenci que no s'ha pogut provar i de la qual el jutge desconfia.

La dona va ser citada arran d'uns documents d'Andbank aportats a la causa per Hirgini Cierco, accionista majoritari i expresident de Banca Privada d'Andorra (BPA), en els quals figura que Vidal era cotitular dels dos comptes. En el cas d'Oriol Pujol, els fons que acumulava al banc l'any 2010 ascendien a 800.008 euros.

No obstant això, els Pujol han qüestionat la veracitat d'aquells documents de Cierco i han aportat un justificant d'Andbank en què el banc assegura que, després de revisar el seu arxiu, Vidal no apareix en el compte de Jordi Pujol Ferrusola.

A partir d'aquella comunicació d'Andbank en què posa en dubte els documents d'Higini Cierco, una jutgessa andorrana ha deduït testimoni contra l'expresident de BPA per un delicte de revelació del secret professional.

Cierco, investigat per blanqueig de Banco Madrid (adquirit per BPA), va aportar els documents a la Fiscalia Anticorrupció i va dir que li van arribar d'una persona anònima. Entre aquesta documentació bancària figura també un manuscrit en el qual la dona de l'expresident català, Marta Ferrusola, s'identificava com a "mare superiora" per "traspassar missals", que els Pujol han qüestionat com un "fotomuntatge".

A partir d'aquests dos documents, la jutgessa Maria Ángels Moreno ha decidit deduir testimoni contra Cierco en la causa que té oberta des del 2016 "contra persona desconeguda" a partir d'una denúncia dels Pujol per revelació indeguda d'informació dels seus comptes d'Andorra "comesa per professionals de l'entitat bancària en la qual tenien els seus dipòsits", que va ser primer Andbank i després BPA.

La batlle sosté que, o bé el document de Cierco està manipulat, o bé BPA va cometre un error en incloure Vidal com a cotitular en aquell compte del seu cunyat, però l'investiga per revelar informació bancària.

"Que s'hagi aprovat per les autoritats andorranes el lliurament d'informació a l'Audiència Nacional espanyola per via de comissió rogatòria –diu la jutgessa en un acte del dia 17– no eximeix del secret professional i no comporta que cap entitat bancària o cap professional puguin apropiar-se i utilitzar lliurement documents contenint informació bancària aliena ni comunicar dada d'aquest tipus de tercers sense el consentiment dels titulars o previ requeriment judicial".

L'advocat d'Higini Cierco, Javier Iglesias, ha afirmat que no s'ha alterat cap document i que el que li va arribar al seu client a través d'un anònim es va aportar, tal qual, a Anticorrupció.

stats