Política 18/02/2016

Elisenda Vives: "És molt estimulant poder viure l'energia que generen els líders mundials"

La nova ambaixadora a les Nacions Unides explica que l'objectiu és donar a conèixer Andorra al món americà i que les prioritats són l'educació i el medi ambient. Avança que l'any vinent Andorra formarà part del Consell Econòmic i Social de l'ONU

i
Sara Canals
3 min
Elisenda Vives prenent possessió del càrrec d'ambaixadora / SFG

Nova YorkEl passat mes de setembre la Missió Permanent d’Andorra a les Nacions Unides va donar la benvinguda a la nova ambaixadora, Elisenda Vives. Decideixo posar-m’hi en contacte i fer-li una visita per conèixer-la millor. L’entrevista té lloc al seu despatx, molt a prop de la seu de les Nacions Unides, on em rep alegrement i em presenta els altres andorrans que treballen a la Missió.

Durant l'entrevista, la nova ambaixadora explica que l'objectiu és donar a conèixer Andorra al món americà i que les prioritats són l'educació i el medi ambient. Avança que l'any vinent Andorra formarà part del Consell Econòmic i Social de l'ONU.

Com va viure l’arribada a Nova York i a l’ambaixada?

Vaig arribar just pel Debat General de l’Assemblea General, un període complex on hi ha una gran quantitat d’esdeveniments que són molt interessants i on cada país té la necessitat d’establir contacte amb diferents autoritats, homòlegs o persones amb qui es comparteixen qüestions que interessi tractar. Aquest any s’ha fet molt treball de fons des d’Andorra, ja que els temes principals han estat el canvi climàtic i els Objectius de Desenvolupament Sostenible per al 2030.

Va ser molt estimulant poder viure tota aquesta energia que generen les persones i també la presència d’autoritats i líders mundials que s’exposen, ensenyen i que t’expliquen -i alguns d’ells amb gran sinceritat! Recordo el discurs del Papa durant el Debat General en què va fer una crida per a la defensa del medi ambient i que va tenir un ressò no només durant la cimera, sinó durant les següents setmanes.

De quina manera col·labora Andorra amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible?

La principal col·laboració ha estat aprovar aquests objectius, intentar adoptar-los i fer-los realitat. De moment l’acord existeix i les ambicions no s’han quedat curtes: són imprescindibles i s’haurien de posar a la pràctica i fer-se realitat al més aviat possible per tal d’aconseguir eradicar aquestes pobreses extremes. Però la manera d’aplicar-los ja s’està començant a debatre: primer, què volem fer, i després, com ho podem fer—l’aplicació, la implantació. I en aquest cas hi entra més el paper de Govern i les seves polítiques per tal d'assumir aquesta sèrie d’objectius.

Quines són les tasques principals de l’ambaixada? Com es gestiona?

A banda d’intentar tenir les millors relacions possibles amb els Estats Units, volem donar més a conèixer Andorra al món americà i als organismes americans que es puguin interessar pel nostre país, facilitant-los al màxim tots els contactes i informació. Tot i així, el que ens absorbeix més és la feina a l’ONU, sobretot durant el període de l’Assemblea General: assistir als comitès, expressar la posició d’Andorra mitjançant la votació de resolucions, etc. També vull remarcar que tenim un equip molt bo que va facilitar-me molt l’arribada, tant des de la Missió com des d’Andorra mateix.

Quines prioritats té Andorra en relació al seu paper dins les Nacions Unides?

Les dues principals prioritats establertes a l’agenda política del Ministeri d’Exteriors són educació i medi ambient. Des de la Missió hem d’anar identificant punts, reunions i conferències on puguem participar. Per exemple, aquest any formarem part del consell d’UNICEF. També volem ser més actius en l’àmbit de la dona: l’any passat Andorra va participar a la Resolució 1325 i probablement puguem participar a més activitats en aquest sentit.

De cara al 2017 tenim previst formar part del Consell Econòmic i Social de l'ONU (ECOSOC), un dels òrgans més importants de l’ONU des d’on també es fa seguiment de continguts.

I pel que fa a la ciutat, li agrada viure a Nova York?

És una ciutat que personalment no em resulta gens estressant, sinó al contrari. És una ciutat dinàmica, culturalment inabastable, un no parar des del punt de vista social i arquitectònicament és una delícia passejar-s’hi. Em sembla una ciutat molt atractiva.

stats