Política 22/03/2017

Els menors que beguin, a netejar l'espai públic

El Consell General dels Joves aprova una proposta de llei que conté mesures preventives i sancionadores contra el consum d'alcohol entre el jovent

Francesc Alguacil
3 min
Els protagonistes del Consell de Joves

Andorra la VellaCom que "prop de casa nostra i a través dels mitjans de comunicació veiem com els joves consumeixen cada cop més alcohol en llocs públics, escolten música, criden i fan soroll, alguns cometen actes vandàlics i omplen l'espai públic d'escombraries", el Consell General de Joves reunit aquest dimecres ha donat llum verda, per 14 vots a favor, 7 en contra i 7 abstencions, a la proposició de llei per conscienciar els jovent del perill del consum d'alcohol i de prohibir-ne la ingesta entre els menors d'edat. L'articulat inclou que aquest segment de la població que cometi aquesta il·legalitat, la corregeixi amb treballs per a la comunitat, com per exemple la neteja dels espais públics que hagin embrutat de gots i ampolles buides.

"Que netegin allò que han embrutat!", ha exclamat un jove durant el torn d'intervencions, abans de la votació que ha aprovat la proposició de llei que pretén prohibir la venta d'alcohol a menors d'edat i que proposa mesures preventives com campanyes de conscienciació adreçades als joves i les seves famílies. L'articulat també preveu sancions, com penes de treball en benefici de la comunitat i sancions econòmiques als seus tutors. "Cal tenir en compte el nombre d'accidents que hi ha per la ingesta d'alcohol", explicava la Duna, del col·legi Sant Armengol, per afegir que "els tutors no tenen la culpa que els menors beguin, perquè molts nens es poden escapar i la culpa podria recaure sobre ells sense tenir-la, per tant, que els joves siguin castigats per les seves accions".

"Tots sabem que aquesta llei ja està aplicada, i que això seguirà passant encara que la llei s'aprovi, encara que se'ls conscienciï seguiran fent el que vulguin, els pares no en tenen la culpa", explicava la Valèria, del col·legi Janer.

Algunes de les proposicions que ha aprovat el Consell de Joves acaben tenint repercussió i es tramiten pel Consell d'adults. Els grups parlamentaris han entrat, després de les darreres edicions del Consell de Joves, propostes per legislar sobre bosses de plàstic reutilitzables, sobre espais sense fum o sobre matrimonis entre homosexuals. Però... tindrà algun efecte l'aprovació de la proposta aprovada aquest dimecres? "Constato cert pessimisme i desconfiança de cara a que les mesures que proposeu siguin efectives", ha reflexionat la subsíndica general, Mònica Bonell, després d'escoltar algunes de les intervencions dels joves. Un argument ratificat per una de les darreres intervencions dels joves, que ha replicat: "Com més prohibeixen una cosa més ganes tenim els joves de provar-la".

La prohibició de vendre i consumir alcohol als menors no ha estat l'únic punt de l'ordre del dia que ha debatut i votat el Consell de Joves, protagonitzat per 28 nois i noeis d'entre 15 i 16 anys de tots els centres educatius del país, celebrat aquest dimecres a la seu del poder legislatiu andorrà.

El Consell també ha debatut, i aprovat, les proposicions de llei per permetre agilitzar les adopcions internacionals, per a la creació d'un cos voluntari de Protecció Civil, per a la promoció de la cultura i les tradicions autòctones, per al foment del patrimoni cultural, i per 'redistribuir' la jornada escolar.

La finalitat d'aquesta darrera proposta legislativa és gestionar "un horari intensiu durant dos dies a la setmana, un d'ells si pot ser divendres, que permeti disposar de més temps lliure perquè els alumnes puguin tenir un rendiment òptim durant les classes, més temps lliure per a les extraescolars i per a la conciliació familiar". La proposta, evidentment, s'ha aprovat per majoria de 22 vots favorables, 4 contraris i 2 abstencions.

stats