Política 21/06/2017

La modificació de la llei de mercaderies sensibles redueix l'import de les sancions

El Govern afirma que els canvis responen a la voluntat de millorar el control del contraban i alleugerir obligacions registrals

Ana
2 min
El director general de departament de Tributs i Fronteres, Albert Hinojosa. / M. T. (ANA)

Andorra la VellaEl consell de ministres ha donat llum verda aquest dimecres a la modificació de la llei de mercaderies sensibles, que data del 1999, amb la voluntat de millorar el control del contraban i alhora alleugerir certes obligacions registrals, tal com ha remarcat el director general del departament de Tributs i Fronteres, Albert Hinojosa. Entre els canvis més rellevants, la reducció significativa de les sancions administratives, que passen, en el cas de les molt greus de 150.000 a 6.000 euros.

Tant Hinojosa com el ministre de Finances, Jordi Cinca, han posat en relleu que ara el percentatge de sancions molt greus que s’acabaven cobrant és molt baix i que, per tant, l’efecte persuasiu que es pretén no s’aconseguia. A més, aquestes multes s’alineen amb les sancions vinculades a un delicte penal. Precisament, Cinca ha destacat que aquesta reducció cal emmarcar-la en la mesura paral·lela per a l’enduriment dels delictes de contraban a través del Codi Penal que ha impulsat l’executiu. D’aquesta manera, les sancions molt greus quedaran fixades en 6.000 euros o el valor de la mercaderia multiplicat per dos amb un mínim de 6.000 euros; les greus poden suposar una multa de 3.000 euros i una suspensió de la llicència d’un a tres mesos i les lleus seran sancionades amb 1.500 euros. A més a més, s’inclouen mesures cautelars com per exemple la retenció del vehicle, la qual cosa, segons Cinca, pot tenir més efecte persuasiu.

Un altre dels canvis és la definició de mercaderies sensibles, així, s’inclouen en aquesta tipologia el tabac de picadura, els succedanis del tabac i el tabac per a pipa d’aigua. I s’estableixen horaris per al transport d’aquestes mercaderies que es podran fer entre les sis del matí i les dotze de la nit. Fins ara no hi havia límit horari. Una altra de les modificacions és que es reforcen els requisits per a l’obtenció de la llicència i les persones que tinguin antecedents penals o una sanció administrativa greu no podran obtenir-la i a aquells que la tinguin i cometin alguna infracció, se’ls podrà retirar. A més, no hauran de tenir llicència per operar els establiments i els particulars amb menys de 10.000 cigarrets, 10 quilograms de tabac de picadura o 5.000 o 2.500 cigars, segons el pes.

Pel que fa als registres, se simplifiquen perquè fins ara, segons Hinojosa, eren molt feixucs. També pel que fa al control caldrà una factura quan se superi un determinat llindar, 2.000 cigarrets, 750 cigars o dos quilos de picadura.

stats