Política 16/06/2017

Un neuròleg més i un programa d'atenció a la demència per atendre als malalts d'Alzehimer

El ministeri de Salut dóna resposta al conseller Víctor Naudi amb mesures per millorar l'assistència mèdica en neurologia

Ana
2 min
El Centre sociosanitari El Cedre. / (ANA)

Andorra la VellaL'atenció a les persones amb malalties neurològiques s'ha fet sempre amb metges de capçalera, que juguen un rol predominant en la detecció precoç, i amb el suport dels metges especialistes en neurologia del SAAS. Ara, el ministeri està treballant per establir un equip multidisciplinari de treball format per metges (generalista, neuròleg, internista), infermeres (de primària i de centre sociosanitari), neuropsicòlegs, i treballadors socials, que analitzarà l'atenció actual a la demència i els models que existeixen a altres sistemes sanitaris per tal de dissenyar el model propi d'Andorra.



El ministeri vol garantir una atenció sistematitzada, adequada i de qualitat que prevegi tot el cicle de vida del pacient, tenint en compte la detecció precoç, el diagnòstic, la promoció, la prevenció, el tractament i la rehabilitació. El nou model que es vol implantar té com a objectiu posar l'usuari al centre de totes les intervencions sanitàries perquè es facin de forma coordinada. Com a resultat final, el Govern proposarà un protocol anomenat Ruta assistencial que serà l'element principal del Programa d'atenció a la cronicitat de la demència.



Aquest programa, a més, podrà facilitar dades fiables de la prevalença i d'incidència de l'Alzheimer a Andorra. D'altra banda, està previst que el projecte estudiï diferents col·laboracions amb els representants de les famílies amb malalts d'Alzheimer i, de maera paral·lela, també es preveu el disseny de programes per donar suport als cuidadors en el maneig i en la cura del seu familiar.



El consell de direcció del Servei Andorrà d'Atenció Sanitària va acordar, en la seva sessió del 27 d'abril d'enguany, ampliar la plantilla del centre hospitalari andorrà amb un especialista en neurologia. Actualment, hi ha dos neuròlegs a la plantilla orgànica del SAAS i la incorporació d'un doctor més ha de permetre, segons el ministeri de Salut, millorar l'accés a neurologia a Andorra i començar el programa d'atenció a la demència amb els recursos adients.

stats