Societat 17/01/2017

Desafiant el fred a l'escudella de la capital

S'han repartit entre 4.000 i 4.500 racions i la gent ha apostat per menjar-se el plat a casa

Ana
2 min
Les conselleres de Social i de Promoció Turística i Comercial, Ester Vilarrubla i Mònica Codina se serveixen escudella juntament amb la cònsol, Conxita Marsol / M.F. (ANA)

Andorra la VellaL'escudella de Sant Antoni a Andorra la Vella ha arribat aquest dimarts a la 48a edició, organitzada de manera conjunta per la Confraria d'Escudellaires i el Comú. Els assistents han desafiat les baixes temperatures de la plaça Guillemó, el termòmetre marcava -3, i ja des d'abans que comencés el repartiment ja hi havia moltes persones que feien cua per rebre una de les 4.000 racions que s'han preparat. El fred ha fet que en lloc de quedar-se a la plaça a degustar aquest plat, moltes persones hagin optat per endur-se'l a casa, tal com ha destacat el president de la Confraria d'Escudellaires de la capital, Josep Anton Marquilló.

La cònsol major, Conxita Marsol, també ha posat en relleu que malgrat es veia força afluència a la plaça, el fred podia haver "espantat la gent" i ha recordat que es tracta d'una tradició que el 2019 arribarà als 50 anys després que un grup de ciutadans decidís impulsar el repartiment de l'escudella, un plat típic al país, al carrer.

El fred, però, no ha alterat la feina que fan els escudellaires, que ja el dilluns a la tarda van començar a preparar les verdures. Aquest dimarts, a tres quarts de cinc de la matinada, ja han encès el foc i han posat a coure els 120 quilograms de botifarra negra, 80 de botifarra blanca, 90 de bringuera i de careta, 60 de vedella i més de 50 de gallina per preparar entre 4.000 i 4.500 racions, "la mateixa quantitat que l'any passat", tal com ha destacat Marquilló remarcant que a aquella hora que han començat a cuinar els diferents aliments el termòmetre estava a 4 graus sota zero.

També han gaudit d'aquesta tradició els membres de la Federació Internacional de Ciutats Turístiques que es troben aquests dies al país en el marc de l'adhesió d'Andorra la Vella a aquest organisme per tal d'impulsar el turisme xinès. El president, Chen Bo, ha destacat que ha estat per a ells "una sort" haver pogut assistir a aquesta celebració i considera que és "important per a Andorra conservar aquestes tradicions", que pot arribar a explotar turísticament.

Cal destacar que moments abans del repartiment de les racions s'han nomenat escudellaires de ple dret Gerard Marsal, Joan Talamas, Núria Ferrer, Carme Vives i Elvira Brun. A aquest acte hi han assistit els cònsols i els diferents consellers de la corporació comunal, a més a més del ministre de Finances, Jordi Cinca, i consellers generals com Marc Ballestà o Josep Anton Bardina.

stats