Societat 16/03/2017

D'escala al Principat

Un aprenent de fuster alemany fa dos anys i mig que volta pel món vestit d'època i bescanvia tasques d'ebenista per allotjament i manutenció

Francesc Alguacil
2 min
El fuster Daniel Sattler a Andorra la Vella

Andorra la VellaEs diu Daniel Sattler, té 30 anys, i no l'han assessorat malament sobre el calendari de les festes de Carnestoltes. Si aquests dies us el trobeu per alguna de les parròquies del Principat, us explicarà que segueix una tradició alemanya que consisteix a passar-se tres anys voltant arreu del món amb una vestimenta estrafolària. Ell fa dos anys i mig que viatja, i després d'haver estat a la Xina, el Nepal, Austràlia i l'Orient llunyà, ara s'encamina cap a Barcelona i fa escala a Andorra.

Sattler segueix la tradició dels fusters viatjers alemanys, d'origen medieval, i que encara practiquen alguns joves quan acaben o quan estan a punt d'acabar els estudis de fuster. Marxen de casa amb cinc euros. Els primers 50 quilòmetres els han de fer a peu, i a partir d'aquí comencen un periple de tres anys en els quals no poden tornar a casa ni apropar-s'hi a un radi inferior als 50 quilòmetres. Van equipats amb la vestimenta tradicional de fusters d'època i mentre dura la travessa no se'ls està permès pagar ni per l'allotjament ni pel transport. No es poden quedar gaire temps en un mateix allotjament i, com que no poden pagar, s'ofereixen per treballar amb la fusta. Aquest motiu fa que els sigui molt difícil poder volar, i normalment es mouen en vaixell, autobús o cotxe.

Porten amb ells un llibre on anoten els països on han treballat i les tècniques que han après al llarg del seu viatge per acabar-se de formar com a fusters. Com que la tradició alemanya de treballar la fusta és llegendària, se suposa que no tenen massa problemes a l'hora de trobar qui requereixi els seus serveis.

De ben segur que més d'una llar andorrana estaria encantada de rebre el Daniel, a canvi d'unes tasques d'ebenisteria.

stats