Societat 31/01/2017

L'ampliació de les escoles de Canillo posa fi a una reivindicació de fa 20 anys

Durant la inauguració del nou centre s'ha destacat que és la darrera infraestructura educativa que necessitava el país i que posa fi definitivament als prefabricats

Ana
3 min
Autoritats i estudiants durant la inauguració de l'escola / M.T. (ANA)

CanilloL'ampliació de les escoles de Canillo, en funcionament des de l'inici del curs, ha quedat aquest dimarts oficialment inaugurada, amb un acte que ha aplegat autoritats, docents, alumnes i els responsables dels dos sistemes educatius que hi conviuen: l'escola andorrana i la francesa. La finalització de les obres ha posat fi, tal com han destacat tant des del Govern com des del Comú de Canillo, a la utilització dels darrers mòduls prefabricats que encara funcionaven a tot el país. Tal com ha indicat el cònsol major de Canillo, Josep Mandicó, feia aproximadament 20 anys que es parlava de la necessitat d'ampliar el centre educatiu de la parròquia, que finalment és una realitat després de descartar diversos projectes. El nou centre acull gairebé 300 alumnes, però està dimensionat per rebre'n fins a 450, de manera que podrà cobrir les necessitats durant les properes dècades. Durant el seu parlament, el cap de Govern, Toni Martí, ha destacat que l'equipament és “un símbol de convivència” pel fet d'acollir dos dels tres sistemes educatius “públics, de lliure elecció i gratuïts” del país.

Aquest dimarts s'ha inaugurat oficialment l'ampliació de les escoles de Canillo, un edifici que, tal com ha recordat el cap de Govern, Toni Martí, es va construir el 1964. En aquell moment, va ser inaugurat pel cònsol Antoni Font, avi de l'exministre Jordi Alcobé, de qui Martí ha aprofitat per assegurar que va ser un "bon andorrà compromès en la tasca de servei públic" com el seu nét.

L'obra ha permès tancar definitivament els darrers mòduls prefabricats que hi havia al país, i ha estat una realitat després de 20 anys de parlar de la necessitat de disposar d'una nova escola a Canillo. El cònsol major, Josep Mandicó, ha recordat que la solució ha trigat tant perquè inicialment es volia fer un nou edifici al peu del poble, que no va poder ser, posteriorment es van trobar uns altres terrenys però es van descartar perquè eren molt obacs, i finalment "potser la solució més fàcil ha estat aquesta", tenint en compte que "pocs llocs trobarem que hi hagi sol i vistes com les que té, i també és important perquè es pugui treballar a gust". L'ampliació de l'edifici existent s'ha dut a terme gràcies a dos terrenys propietat del Comú i un tercer que es va haver d'adquirir.

Mandicó ha reconegut que el més complicat de la ubicació és l'accés, ja que es troba a la part alta del poble, i ha indicat que estan treballant per millorar-lo, no tant per les escoles sinó per intentar descongestionar la zona. De moment, ja s'han fet algunes modificacions com és el fet que no es pugui pujar i baixar pels mateixos carrers. Pel que fa als alumnes, l'autobús els deixa al peu del poble i pugen a peu, perquè els carres estan tancats durant les hores d'accés a les escoles, mentre que els pares i docents poden deixar el seu cotxe a l'aparcament que hi ha a mig carrer.

El ministre d'Educació i Ensenyament Superior, Eric Jover, ha explicat que les obres han tingut un cost de 5,3 milions d'euros, i que es va produir un petit encariment -ja que inicialment el pressupost es va fixar en 4,9 milions- pel fet de tractar-se d'una obra de gran magnitud i amb dos sistemes educatius implicats que han anat demanant millores i canvis.

Jover ha destacat que es tracta de la finalització de la darrera gran infraestructura educativa que necessitava el país, però que això no vol dir que es deixin de fer esforços per mantenir la qualitat dels centres, sinó que es continuaran fent inversions en manteniment, per millorar l'accessibilitat o associades amb l'eficiència energètica. Pel que fa a la possibilitat que es pugui construir un collège a Encamp, el ministre ha dit que aquesta obra no està totalment descartada, i que el Govern continua tenint els terrenys a disposició per quan el ministeri d'educació francès consideri oportú tirar-la endavant.

Des del Govern, Jover també ha destacat que es tracta d'un centre que "defineix bastant la identitat de l'estructura educativa del país", perquè és compartit entre el sistema francès i l'andorrà, i troba molt positiva "la sinergia de compartir fins i tot els edificis". La nova escola té gairebé 300 alumnes, però està dimensionada per a 450, de manera que cobreix les necessitats de la parròquia de Canillo a mitjà termini. L'edifici, les obres del qual es van iniciar l’octubre de 2014 i van finalitzar l’agost del 2016, té un total de 4.866 metres quadrats construïts.

L'acte d'aquest dimarts ha permès a les autoritats visitar les noves instal·lacions, i han estat rebudes pels alumnes de l'escola, que els han dedicat cançons i han obsequiat Toni Martí amb nou claus com a símbol dels nou valors de l'escola.

stats