Societat 29/05/2017

Més emissions de gasos d'efecte hivernacle que absorcions

Potenciar el transport públic o les energies renovables són algunes accions que es volen impulsar per millorar la qualitat de l'aire i l'acústica

Ana
3 min
El director general de Medi Ambient i Sostenibilitat, Marc Rossell, durant la presentació dels indicadors de medi ambient del 2016. / M. F. (ANA)

Andorra la VellaAndorra encara emet més gasos d’efecte hivernacle que els absorbeixen les zones verdes de l’entorn. D’aquesta manera, i segons consta als indicadors mediambientals del 2016 presentats aquest dilluns, l’any passat el volum va ser de 375 Gg CO2 eq, una xifra, però, inferior a la del 2005, quan es va situar en 477. I és que des d’aquesta data el volum d’emissions ha anat a la baixa fins a estabilitzar-se a partir del 2014. Des del ministeri de Medi Ambient, ja s'ha posat fil a l'agulla per reduir un 37% d'aquestes emissions, tal com es va comprometre a la COP21. Potenciar les energies renovables, el transport públic, els desplaçaments a peu, la millora del parc automobilístic o el consum d'energia són algunes de les accions en les quals es treballa, per reduir aquestes emissions i també per combatre els pics de qualitat molt dolenta que s'han tornat a donar el 2016 en moments puntuals pel que fa a la qualitat acústica i de l'aire.

Aquestes són algunes de les dades recollides en la publicació dels indicadors mediambientals del 2016 que s’han publicat a la pàgina web de Medi Ambient amb motiu de la commemoració del Dia mundial del medi ambient, que se celebra el 5 de juny. Per aquest motiu, tal com ha manifestat el director general de Medi Ambient i Sostenibilitat, Marc Rossell, al llarg d’aquests dies hi haurà diferents accions encaminades a celebrar aquesta diada, que aquest any porta per lema 'Estic amb la natura'. Així, aquest dilluns es publica el nou número de la revista electrònica del Centre Andorra Sostenible, aquest dimarts es presentaran les noves minideixalleries, se celebrarà la primera jornada d’economia circular i el 7è Fòrum de les Escoles Verdes, el 9 de juny.

Pel que fa a la qualitat de l’aire i l’acústica, que tal com s’ha esmentat van registrar l’any passat alguns pics de qualitat molt dolenta, quan per exemple i tal com ja s’havia informat, en el cas de la qualitat acústica el 2014 no n’hi havia hagut cap i en el cas de l’aire tampoc. Rossell ha vinculat aquests repunts a la recuperació de l’activitat, la qual cosa, entre d’altres, genera més desplaçaments de vehicles i més sorolls derivats, per exemple, de moviments de terra. Ha manifestat que malgrat això cal incidir en què “la qualitat de l’aire a Andorra és molt millor” que en altres zones i que aquest empitjorament no és extrem si bé es vol treballar per eliminar aquests pics i en breu es presentarà l’estratègia del medi atmosfèric.

Vessaments d'aigües residuals

Pel que fa a les aigües superficials, i tot i que el 85% és de qualitat excel·lent o bona, com ja s’havia informat amb anterioritat, també preocupa el ministeri que hi hagi hagut registres de qualitat molt dolenta, que no es donaven des del 2008. Rossell ho relaciona amb el fet que encara hi ha vessaments d’aigües residuals en trenta punts i ha recordat que cal continuar treballant per eliminar-los, una feina que correspon, en gran part als comuns i també a alguns particulars, amb la separativa de les aigües pluvials i residuals. Quant a la qualitat biològica dels rius, es van donar nivells dolents quant l’any anterior no se n’havia registrat cap i Rossell ha remarcat el fet que des del 2009 no es donen registres “molt dolents”. Quant al recurs hídric, els anys 2013 i 2014 va ser superior a la mitjana i el 2015 es va situar per sota d’aquesta mitjana. I quant a les dades meteorològiques, el director de Medi Ambient ha destacat que el 2016 va ser un any qualificat com a càlid amb anomalies positives al gener, febrer, agost i setembre i només el mes de març es pot considerar com a fred. També es va tractar d’un any lleugerament sec, amb set mesos amb precipitacions per sota de la mitjana.

Altra de les dades que es recull als indicadors de medi ambient és la demanda energètica nacional, el 52% és per al transport; el 24% en consum energètic i el 22% en gasoli de calefacció. Segons Rossell, aquestes dades reflecteixen que el país és “totalment dependent” dels combustibles fòssils.

stats