Societat 24/02/2017

Els Pujol van ocultar els diners que tenien a BPA a través de fundacions al Panamà

L'objectiu seria evitar possibles filtracions dels seus noms a la premsa

ARA Andorra
3 min
Seu social de BPA, actualment convertida en Vall Banc

Andorra la VellaEls germans Pujol van ocultar el 2011 els diners que tenien a BPA fent servir diverses fundacions radicades a Panamà perquè, segons li van dir al banc, volien evitar que hi haguessin "filtracions" a la premsa de les seves dades, tal com informa Efe.

Qui va ser directora general adjunta de negoci de BPA fins al 2015, Cristina Lozano, així ho va declarar al juliol del 2016 al jutge del 'cas Pujol', José de la Mata, a qui va explicar l'operativa que van emprar diversos dels fills de l'expresident català per ocultar la titularitat dels seus comptes a Andorra.

En l'àudio de la seva compareixença com a testimoni, a què ha tingut accés Efe, Lozano relata al magistrat que el 2011 o 2012 la gestora dels fons de Jordi Pujol Ferrusola a BPA li va explicar que tenia uns clients que estaven "preocupats per si pogués existir alguna filtració del seu nom a la premsa". Es tractava dels germans Jordi, Josep, Pere, Marta i Mireia Pujol Ferrusola, que van obrir comptes a BPA el 2010 amb els diners procedents d’Andbank, perquè, segons va declarar al jutge el president d'aquesta última entitat, no van accedir a destruir la seva informació bancària.

Segons el mateix testimoni de Lozano, la gestora li va transmetre que Pujol Ferrusola "tenia por que es filtrés el seu nom a la premsa com a client de l'entitat" després del que havia ocorregut amb Hervé Falciani, l'informàtic d'HSBC que va sostreure informació de milers de clients de l'entitat a Suïssa. En aquest moment, se li va plantejar l'opció –que ja havia aplicat BPA a altres clients que tenien "el mateix temor"– de crear una fundació a Panamà que li servís per ocultar el seu nom, de manera que cap treballador de BPA tingués accés a les seves dades. "A ell li va semblar bé –prossegueix– i ens va dir que se sentia més còmode tenint un compte a nom d'una fundació en lloc de a nom personal, com la tenia amb anterioritat a l'entitat".

A preguntes del jutge, que en aquell moment li recorda que el compte del primogènit dels Pujol no estava a nom seu sinó que sols figurava un número, Lozano explica que encara que estigués numerat qualsevol gestor de l'entitat podia saber qui estava darrere. D'aquesta manera, BPA va crear una fundació a Panamà d'"interès privat" –un tipus societari que el banc usava "en el cent per cent dels casos com tinença de comptes bancaris"– controlada per una societat del banc de Belize, i a aquesta fundació es va traspassar tots els diners de Jordi Pujol fill a Andorra.

Després, relata la testimoni, la gestora li va comentar que altres membres de la família Pujol també volien usar aquest entramat per ocultar el seu nom, i es van constituir fundacions al país centreamericà per als germans Josep, Pere, Marta i Mireia. Aquesta manera d'ocultar la titularitat de comptes bancaris la va usar el banc per a "més de cent clients", precisa la testimoni, i afegeix que era "relativament fàcil" crear una societat a Panamà ja que per Internet es pot constituir "les que vulguis".

El jutge De la Mata, que es va traslladar al juliol passat a Andorra per prendre declaració a diversos directius de bancs, investiga la fortuna oculta a Andorra de la família Pujol. Els Pujol al·leguen que aquests fons provenien de l'herència del seu avi Florenci però la Fiscalia creu que en realitat són diners d'origen corrupte. Els diners van sortir a la llum el 2014, el mateix any en que els Pujol van regularitzar, a través de Banco Madrid, filial del BPA, tres milions d'euros dels comptes que tenien ocults a Andorra.

stats