Societat 21/05/2017

Valoració satisfactòria del programa 'Me'n vaig a casa meva'

El volum d'usuaris era el 2016 de vuit i aquest any s'han incrementat amb una persona més

Ana
2 min
Una imatge de l'Escola Meritxell, que pilota el projecte. / ARXIU ANA

Andorra la VellaEl programa de vida independent ‘Me’n vaig a casa meva’ que promou que les persones amb discapacitat puguin exercir el dret a viure de manera independent, posant l'èmfasi en el dret a l'autonomia i la inclusió, i que s’adreça a majors d’edat amb discapacitat intel·lectual i/o malaltia mental amb un grau de menyscabament igual o superior al 33% va servir perquè vuit persones poguessin acollir-s’hi el 2016. El volum d’usuaris aquest any s'ha incrementat amb una persona més, segons les dades facilitades per l'Escola Especialitzada Nostra Senyora de Meritxell. Des del ministeri d'Afers Socials, Justícia i Interior destaquen que "la valoració global dels usuaris del servei i de la xarxa natural és satisfactòria".

El programa pretén promoure que les persones amb discapacitat puguin decidir on i amb qui viure i fomentar l’autogestió i l’autonomia de les persones perquè puguin prendre les seves pròpies decisions vitals, facilitar la seva autonomia en les activitats de la vida diària així com cooperar amb l’entorn i els referents de la persona i garantir el seu accés i la participació a la comunitat i els recursos socials.

En el marc del projecte, educadors de suport acompanyen la persona en el seu dia a dia, ajudant-la en les gestions que hagin de dur a terme i també proporcionant-li estratègies que li puguin servir per fer front a aquestes gestions. Aquest suport és flexible i s’adapta a la realitat de cada persona amb la qual cosa la dedicació pot variar fins a un màxim de 10 hores setmanals. D’aquesta manera, i segons destaquen des del ministeri d’Afers Socials, Justícia i Interior, la mitjana d’hores de suport que van tenir el 2016 les persones beneficiàries del programa va ser de 4,5 hores setmanals. De manera paral·lela a aquest suport, s’han dut a terme activitats, tallers i assemblees amb l’objectiu de treballar les activitats diàries, l’autonomia i la presa de decisions i l’ocupació del temps lliure. Així, entre els tallers que s’han dut a terme n’hi ha de cuina o d’emergències, entre d’altres.

Per garantir el bon desenvolupament del servei, el programa té una comissió tècnica de seguiment formada per representants de l’àrea de Promoció de l’Autonomia Personal del ministeri d’Afers Socials, Justícia i Interior; de la Fundació Privada Tutelar d’Andorra i de l’Escola Especialitzada Nostra Senyora de Meritxell, que gestiona el projecte.

La demanda d’accés la pot efectuar la pròpia persona o entitats del país com l’Escola Meritxell, la Fundació Privada Tutelar, el Servei de Salut Mental, l’àrea d’Atenció a les Persones i les Famílies i entitats socials o associacions de persones amb discapacitat.

stats