Societat 16/03/2017

La història de l'ascens "a la paret més alta del món"

L'escalador Pedro Cifuentes narra, en el marc del Cicle de Cinema de Muntanya i de Viatges, l'escalada en solitari a la Torre sense nom

Ana
2 min
Pedro Cifuentes presenta la seva pel·lícula / C.G. (ANA)

OrdinoL'escalador Pedro Cifuentes es va marcar com a repte fa un parell d'anys coronar "la paret més alta del món", l'anomenada Torre sense nom, que es troba al Pakistan. Parlem de 1.600 metres de desnivell en una zona on també hi ha una de les vies i un dels glaciars més llargs del món. Tota una aventura que, a més a més, va decidir fer en solitari. I per posar-li més dificultat, va decidir gravar.

El resultat d'aquesta 'bogeria' és la pel·lícula 'Torre sin nombre. Una lucha en solitario llevada al límite', que s'ha projectat aquest dijous a l'Auditori Nacional d'Ordino, en el marc del Cicle de Cinema de Muntanya i de Viatges. Cifuentes hi ha estat present, per explicar com va anar tot plegat, en una aventura que ha definit com "boníssima" però també "molt dura", ja que es va allargar més del que s'esperava. "Vaig estar 20 dies penjat per sobre dels 5.000 metres", ha explicat. Va seguir una via que no s'havia repetit des del 1986, i a més "quan estava a la meitat resulta que una part s'havia caigut i vaig tenir que passar a una altra via que no s'havia repetit des del 1976". Per il·lustrar-ho ha mostrat al nombrós públic assistent a l'auditori un mosquetó que es va trobar i que acumula moltes dècades d'antiguitat.

L'escalador espanyol ha assegurat que durant l'ascensió va arribar a "l'esgotament extrem" i que hi havia moments "que no sabia si havia arribat al límit per baixar". Però "és difícil per a un alpinista que somia arribar a dalt", ha afegit, saber quan és exactament el moment que has de renunciar a la pujada. Finalment va aconseguir coronar el cim.

El fet de gravar tota l'experiència aporta un plus de complicació. "Jo no ho faig per demostrar res", ha assegurat, sinó que la voluntat era ensenyar a família, amics, gent que es dedica a l'alpinisme i a tothom en general "les meravelles del món" que ell va presenciar. "Ells també tenen dret a veure-ho", ha afegit.

El Cicle de Cinema de Muntanya i de Viatges està organitzat conjuntament pels comuns d'Ordino i de la Massana, amb el suport de Viladomat. La cloenda del cicle serà el proper 30 de març amb la projecció d''Homo Montserratinus. Història sobre la involució humana'.

stats